Introduktion till begreppet högkänslighet

Högkänslighet är ett koncept som introducerades av den amerikanska forskaren Elaine N. Aron i hennes bok The Highly Sensitive Person som kom ut 1993. Den har senare även utgivits i svensk utgåva med titeln Den högkänsliga människan: konsten att må bra i en överväldigande värld. Sedan dess har hennes begrepp blivit känt över hela världen, och används även i Sverige. Ibland förkortas högkänslighet som hsp (från engelskans highly sensitive person). 

Det finns många som redan skrivit väldigt bra om högkänslighet och vad det är för något. Här nedan hittar du länkar och källor till några av dem. En riktigt bra introduktion till ämnet får du här i Sofias inlägg om högkänslighet.

Nedan hittar du information och länkar till hemsidor, böcker och videofilmer om högkänslighet, även kallat sensitivitet, starkskörhet och känslomässig begåvning. 

 

Inlägg om högkänslighet

Test för att se om du är högkänslig

hsp test

Det finns några olika varianter av test för högkänslighet. Här är två tester på svenska.

Elaine N. Arons test 

Danska forskaren Ilse Sands test

 Svenska hemsidor om högkänslighet

hemsidor och högkänslighet

Sveriges förening för högkänsliga

Danska forskaren Ilse Sands hemsida

Else Marie Bruhners hemsida (Initiativtagare till Sveriges förening för högkänslig)

Allt om högkänslighet En nyhetssajt om högkänslighet


Stil+af+Sofia+Hälsologiskt+Högkänslighet.jpg

Stil af Sofia

Beteendevetaren och floristen Sofia delar med sig av sin högkänslighet, samt sina tips och erfarenheter på både instagram och facebook. Dessutom delar hon med sig av sitt stora intresse för hantverk, blommor och naturen på sin hemsida.

återhämtning högkänslighet

Grön återhämtning

Sofia har också ett projekt som hon kallar Grön Återhämtning Online. Här utgår hon från de fyra elementen eld, luft, jord och vatten för att ge oss korta inspirationsvideos om återhämtning med hjälp av naturen och våra sinnen. 


Rebecca Hälsa i nuet.PNG
sommarkurs_boosta_dig_själv.png

Från Rebeccas blogg:

högkänslighet-fantastisk.PNG

Hälsa i nuet

På sin hemsida Hälsa i nuet berättar Rebecca om högkänslighet, stresshantering och återhämtning efter utmattningssyndrom. Du kan även följa henne på instagram

Rebecca är mindfulness- och stresscoach samt blivande HSP-terapeut. Hon erbjuder bland annat kurser och individuell guidning inom mindfulness och stresshantering. 

 

Sommarkurs
- Boosta dig själv

Nu under sommaren håller hon dessutom en sommarkurs som heter "Boosta dig själv - och välj att leva livet". Hon säger: 

Jag tror att vi behöver ha in mer lätthet i våra liv. Vara mer närvarande här och nu, söka efter glädje och göra mer av det som gör oss glada, släppa alla måsten och krav genom att ändra inställningen, minska vårt dömande av oss själva och må bättre helt enkelt! Låter det lätt? Nej, det tycker inte jag heller, för då hade vi haft mer av den lättheten i våra liv redan. Men av någon anledning så väljer vi det som känns jobbigt och tungt. Tänk om vi då istället skulle kunna VÄLJA att ha mer lätthet i våra liv. Att välja att LEVA livet (med betoning på LEVA), istället för att enbart klara av livet. Jag tror det är möjligt. Jag tror att du kan VÄLJA lätthet och ett första steg kan vara att VÄLJA den här kursen. Bara för dig! Genom att boosta oss själva och lyfta oss själva ökar vi vår medkänsla och kärlek till oss själva. Ökar vi den varan till oss själva har vi också lättare att sprida den till andra i vår omgivning.

- Rebeccacoffee-2390136_1280.jpg

Böcker om Högkänslighet

filmer om högkänslighet

Videos om HögkänslighetVill du synas här? Tips om andra resurser?

Har du en hemsida, blogg, socialt konto eller annat där du skriver om högkänslighet? Kontakta mig så kan jag lägga in dig på denna lista! Denna sida är nämlighen tänkt att fungera som en navigeringssida för att hjälpa folk som vill lära sig mer om högkänslighet. Om du har tips på andra resurser så får du väldigt gärna skriva till mig om dessa. Kram, Felicia.