Hantera negativa tankar om dig själv

 
 

Att ha negativa tankar om sig själv 

Vem har inte någon gång negativa tankar om sig själv? Vi har alla våra osäkerheter som ligger och gnager, eller någon öm punkt som gör extra ont när vi råkar slå i en av livets kanter. Men måste det vara så? Måste vi gå runt med dessa tankar i huvudet hela tiden, eller finns det någonting vi kan göra för att minska eller kanske till och med slippa dessa tankar helt?

Hur vi lär oss att tänka negativa tankar om oss själva

Att tänka som ett barn

De enda som inte tänker negativa tankar om sig själva är nog små barn, eftersom de inte ännu har hunnit lära sig att tänka så. Sedan när vi växer upp lär vi oss att vi är fel på ett eller annat sätt, att vi är bra eller dåliga och att det är skämmigt att misslyckas. Vi går genom tonåren och in i vuxenlivet och vips så känns det kanske som att de där tankarna alltid har funnits där. Gnagande ligger dom där i bakgrunden och ser till att du blir påmind av dem med jämna mellanrum. Helst när vi känner oss dåliga, när vi känner det som att vi har misslyckats med något. Om dessa tankar börjar göra sig påminda oftare och oftare kan de helt ta över våra tankar och även börja bestämma hur vi beter oss. Helt plötsligt slänger vi våra osäkerheter hej vilt oavsett vem som kan råka träffas av dem, eller så tolkar vi kanske hela världen genom dess ögon. Till slut verkar allt bara vara ännu en bekräftelse på att våra negativa tankar om oss själva är helt befogade. 

Men är det verkligen så? Eller går det att vända på detta tankesätt? 

Varför gör våra hjärnor detta mot oss?

 
tro-inte-på-allt-du-tänker
 

Varför gör hjärnan detta mot oss? Varför tyckte evolutionen att det var en bra idé att vi ska gå runt och tycka dåliga saker om oss själva, vilket gör oss osäkra och bidrar till psykisk ohälsa? Det låter ju knappast speciellt vettigt! För att förstå detta måste vi kolla på hjärnan och evolutionen. 

Hjärnan är byggd för att förstärka sådana tankar som vi tänker ofta, och speciellt sådant som har starka känslor kopplade till sig. Detta är i grunden en försvarsmekanism som passade väldigt bra när människan var jagare och samlare. Speciellt tankar som hade negativa känslor kopplade till sig var viktiga att komma ihåg så att vi sedan kan undvika samma sak igen, eftersom negativa känslor förmodligen betydde fara. Denna egenskap var alltså fantastiskt fördelaktig att ha förr i världen, men slår ofta snett i dagens stressiga vardag. Nu utsätts vi inte lika ofta för livsfara, men däremot för mer diffusa hot mot vår trygghet. Det kanske handlar om saker vi upplever som hot mot vår familj, vårt jobb, vår kärleksrelation eller något annat som vi ser som en trygghet i vårt liv. I dessa fall kan hjärnans egenskap att spara allt det negativa få stora bieffekter, sådant som evolutionen aldrig kunde ha förutsett (evolutionen kan ju faktiskt inte förutse något alls egentligen). Det är då effekterna av detta till slut kan bli ett större hot mot vårt välmående, än vad det som sågs som det ursprungliga hotet var. 

Hur kommer man ur negativa tankar?

negativa tankar om sig själv

Vi behöver alltså någon strategi för att sluta älta alla dessa gnagande, negativa tankar om oss själva. Så vad är tricket för att kunna göra detta?

Tricket för att släppa jobbiga tankar

En strategi för att släppa jobbiga tankar är att försöka betrakta dem på ett objektivt sätt. Lite som om du vore en annan person som kan läsa dina tankar, eller som om du vore en forskare som undersöker din egen kropp. Det gäller nämligen att avdramatisera dessa negativa tankar, så att de inte känns lika läskiga. Läskiga tankar är svåra att inte tro på. Om vi kan avdramatisera dem så blir det dock mycket lättare att ifrågasätta dem. 

Ett tankeknep är att låtsas som att det sitter ett litet monster i ett hörn av vår hjärna. Detta lilla monster vill såklart skrämma oss, och kommer därför säga vad som helst för att lyckas. Men om vi skulle inse att detta lilla monster faktiskt inte kan göra någonting alls förutom att skrämmas, så kan vi inse att den inte är så läskig egentligen. Det lilla monstret är helt enkelt väldigt mycket ord, men ingen verkstad över huvud taget.

Ladda ned detta arbetshäfte & skapa din egen strategi mot dina negativa tankarna

I detta arbetshäfte har jag samlat mina egna tekniker för att hantera mina negativa tankar - de metoder som fungerat för mig själv. Häftet är baserat på sånt jag lärt mig i KBT-terapi samt läst om i min jakt på att må bättre i min vardag. Häftet kan du hitta i butiken för endast 20 kr, och du kan ladda ned och påbörja det direkt.

 

Följ gärna Hälsologiskt på Instagram så får du regelbundna uppdateringar och påminnelser om när det kommit ut ett nytt inlägg här på Hälsologiskt.se


 
Hälsa, Tips och råd, Ångest, Utmattningssyndrom, Hantera negativa tankarFeliciaLev Lyckligare, tänker för mycket på allt, Öm punkt, Vuxen, tankar är bara tankar, Stressymptom, Ångest, Känslor, Hur kommer man ur negativa tankar?, Forskare, Tankar, Boktips, Livet, hjärnan går på högvarv hela tiden, Osäkerheter, Stressigt, sluta tänka så mycket, Utvärdera, Tankebanor, Beröm dig själv, Välmående, Familj, Hjärna, Post-it, Enkelt att förstå, Lejon, Tricks, Tankesätt, Generell ångest, Tonåringar, Hur påverkar tankarna vår hälsa, Katastroftankar, Tips, Älta, Ångestframkallande, Attityd, Hjärnan, Trött, tro inte på allt du tänker, Farligt, Kattunge, Ångestspiralen, Stressad, Familjemedlem, Livsfilosofi, Gnagande känsla, Släppa jobbiga tankar, Bravanor, Ältar, Strategi, Positiva affirmationer, Komplimanger, Sant eller falskt, Emma Seppälä, GAD, Gnagande tanke, Misslyckande, Sluta älta, Sluta oroa sig, Negativa tankar om sig själv, Lycka, Korkad, Lyckligare, Lära sig, Lycklig, Mönster, Avdramatisera, Negativ spiral, tankar är inte sanning, Kartlägga, Hot, Kronisk stress, Stress, Förståelse, Börja bygga nya tankebanor, Barn, Evolution, Hjärnhälsa, Negativ, Misslyckas, Ältande, Spegeln, Erfarenheter, Objektivt, Negativa tankar, Osäker, Trygghet, Stresshantering, Konsekvenser, Må bra, Värderingar, Kontroll, Generaliserat ångestsyndrom, Säkerhet, kollegor, negativa tankar hela tiden, Överanalysera, Stanford University, PMSComment