Hur kan vi hantera katastroftankar?

 

Vad är katastroftankar?

Rätt ofta tänker vi alldeles för mycket och rätt ofta hamnar våra hjärnor i tankar som känns väldigt farliga. Du vet vet de där läskiga tankarna som det känns som att man kommer få panik av. De där tankarna som säger att allt kommer att gå åt helvete, att ingenting kommer att lösa sig och att saker aldrig kommer bli bra igen! Dessa kallas för katastroftankar. 

De kanske kan se ut ungefär såhär

  • Jag kommer aldrig lyckas med någonting!
  • Jag kommer aldrig träffa någon!
  • Alla hatar mig! 
  • Tänk om min sambo varit med om en bilolycka på vägen hem? 
  • Tänk om jag aldrig kan skaffa barn?
  • Jag kommer aldrig få ett bra jobb och jag kommer få jobba med ett skittråkigt arbete som jag hatar och dessutom för minimal lön.
  • Jag kommer aldrig bli lycklig!

När rädslorna får styra kan våra huvuden lätt spinna iväg och hamna i de mest katastrofala scenarios! Det är då vi hamnar i katastroftankarna. 

Dessa tankar kanske inte låter så rimliga egentligen, men när de väl är där uppe i huvudet och viskar (eller skriker på en) så kan de helt plötsligt verka som det enda självklara. Och om vi tror på dem blir det ju lätt att vem som helst kan börja känna sig dålig eller hopplös. Så hur kan vi hantera detta? 

Hur kan vi hantera katastroftankar?

Katastroftankar kan vem som helst ha, men är extra vanligt förekommande t.ex. hos personer med generellt ångestsyndrom, GAD. En person med GAD kan ha väldigt många sådana och i dessa fall kan de även börja påverka hur personen lever sitt liv. I detta fall kan det vara hjälpfullt att få prata med en KBT-psykolog, som kan hjälpa en med att hitta metoder för att hantera dessa tankar. KBT är en inriktning inom psykologin och står för kognitiv beteendeterapi. Med hjälp av KBT kan vi bygga upp ett skydd mot dessa katastroftankar. 

Även om du inte har GAD, eller stora besvär med ångest och katastroftankar så är jag helt övertygad om att dessa metoder som används inom KBT vore bra för alla att lära sig mer om, så fortsätt gärna att läsa ändå! 

Här är tricket! 

Slippa jobbiga & läskiga tankar

Katastroftankarna är inte riktiga. Våra hjärnor tror lätt att de är det, eftersom den har svårt att skilja på verkliga minnen och inbillade föreställningar. Se det som ett spöke som försöker skrämmas. Att skrämmas är egentligen allt den kan göra. Men spöket är inte på riktigt och kan egentligen inte göra oss illa. Det enda den har är sina skrämseltaktiker. För att vinna mot spöket måste vi alltså ställa oss upp och säga att "jag är minsann inte rädd för dig". 

Bara för att jag tänker det, så betyder det inte att det är sant!

Genom att inse att katastroftankarna faktiskt inte är på riktigt blir det lättare att förhålla sig till dem utan att bli rädd. På så sätt kan vi lära oss att inte låta dessa tankar påverka våra liv allt för mycket. När tankarna blir mindre läskiga blir de även lättare att kontrollera. 

Det är lite grand som lejonet och katten igen. Genom att avdramatisera våra egna tankar kan vi få tanken att förvandlas från att vara ett stort, läskigt lejon till att istället bli en liten, söt kattunge. Det känns ju väldigt mycket mysigare, eller hur?

Vilka är dina katastroftankar?

Vilka katastroftankar har du? Fundera lite och skriv ned dem, eller prata om dem med en familjemedlem, partner eller vän. En annan grej med katastroftankar är att de brukar kännas mindre läskiga så fort de har blivit uttalade. 

Om du vill läsa mer, missa inte den första delen av Tema ångest - Tro inte på allt du tänker och 3 tips på hur du kan undvika ångestspiralen

Följ gärna Hälsologiskt på Instagram så får du regelbundna uppdateringar och påminnelser om när det kommit ut ett nytt inlägg här på Hälsologiskt.se