Hundar speglar vår stress

 

Forskare på Linköpings universitet har i en studie sett att hundar verkar spegla sina mänskliga ägares stressnivåer. 

upload.png

Ny svensk studie får stor uppmärksamhet 

Resultaten publicerades nyligen i den internationella tidningen Scientific Report, vilket anses vara en rätt stor bedrift inom forskarvärlden.

I studien ingick 58 hundar och deras kvinnliga ägare. Genom att studera nivåerna av stresshormoner kortisol i hårstrån hos både hund och människa, kunde forskarna se nivåerna av "långvarig stress". Då kunde de se ett samband - stressade ägare hade stressade hundar.

Hur vet de vad som är hönan och vad som är ägget? Hur vet man att det är hundarna som speglar människans stress, och inte tvärtom? Att ägare kanske blir stressade av att ha en orolig eller stökig (alltså stressad) hund? Jo, genom att kolla på resultat från personlighetstester av både hund och ägare, bedömde forskarna att stressen verkade starta hos ägarna. Det fanns inga samband mellan hundarnas egna personlighetsdrag och hundarnas nivåer av långvarig stress. Sambandet visade istället att ägarens personlighet hade stor betydelse för hundens långvariga stressnivå . Forskarna tolkar därför resultaten som att hundarna speglade ägarens stress. 

Inkännande hundar  

Att hundar förstår människors känslor är något många hundpsykologer och hundälskare intuitivt förstått sedan länge, vilket nog är en del av varför hunden brukar kallas "människans bästa vän".

upload.jpg

Enligt den svenska hundpsykologen Anders Hallgren, som anses vara världens första hundpsykolog, är hundar väldigt stresskänsliga varelser. Han anses vara en av de främsta experterna på hundars beteende, och har skrivit böcker som översatts till flera olika språk. Bland annat böckerna "Rädda, aggressiva och stressade hundar" och "Nyckeln till lycka - att motverka social stress hos hund".

Han menar att hundar blir väldigt stressade av att deras ägare är arga. Värst är det såklart om ägaren beter sig aggressivt mot hunden, genom att tex skrika eller använda fysiskt våld mot hunden. Men de blir också väldigt stressade av att höra familjemedlemmar som bråkar med varandra. Därför menar Hallgren att det är bra att försöka undvika gräl när hunden är i närheten, på samma sätt som vi kan undvika gräl för att barn kan höra. 

Hallgren berättar också en anekdot om ett par som undrade varför hunden alltid gick iväg och gömde sig när det var hockey på tv. Hallgren hade då frågat om ägarna var väldigt engagerade i hockey? Ja, mannen i paret var väldigt intresserad, och att det var husses plötsliga "utbrott" av ilska mot någon domare, och alla andra väldigt starka känslouttryck, som gjorde hunden så stressad att den ville fly rummet och gömma sig någonstans långt därifrån. Hunden förstår ju inte varför husse helt plötsligt ställer sig upp och börjar gorma, och tycker det är obehagligt. 

Så om du känt på dig att din hund fattar när du är stressad, arg eller ledsen, så har du förmodligen helt rätt! 

Att bryta den negativa spiralen

Själv har jag definitivt märkt skillnad på min hund Buffys stressnivå, beroende på hur min egen känns. Efter att vid några tillfällen ha noterat att hon blir mycket mer energikrävande, när jag känner mig som mest stressad och har som minst energi, började jag fundera över om hon kanske blev stressad av att jag är stressad. Jag vet ju själv att min egen stressnivå höjs bara av att vara i samma rum som någon annan som är stressad, så varför skulle det inte kunna vara då för henne också? 

I ett eget litet "hemma-experiment" bestämde jag mig därför att testa min hypotes, genom att hantera situationen lite annorlunda när jag själv upplever att hon är stressad. Istället för att fokusera på hur stressande jag tyckte att det var att hon blev stressad när jag redan var så stressad, så försökte jag istället stanna upp, andas, sätta mig ned på golvet med henne och leka eller mysa lite. Och precis som jag misstänkt, så blev både hon och jag lugnare av detta. 

Min egna lilla hobby-slutsats blev att hundar nog också är/kan vara högkänsliga. De är ju ändå väldigt mycket bättre än oss både på dofter och andra intryck. Om hundar kan vara tillräckligt inkännande för att larma när någon med diabetes börjar få farligt lågt blodsocker, så vore det väl inte alls konstigt ifall de också kan känna av vår stressnivå? 

Hunden som stresscoach?

Nu för tiden försöker jag tänka att Buffy är min alldeles egna stresscoach. Hennes strategier kanske är lite annorlunda än vad ens egna skulle vara, men bara jag kommer ihåg att lyssna och försöka tolka hennes beteende så fungerar det faktiskt riktigt bra.  

När jag nu sitter framför datorn, och blir stressad över att Buffy vill gå ut, även fast vi nyss varit ute, så försöker jag påminna mig själv om detta. När denna situation uppstod en dag förra veckan så slogs jag plötsligt av ännu en ny tanke. Tänk om det är för min skull hon tycker att vi ska gå ut nu? Hon kanske tycker att jag verkar lite stressad (det var jag) och att de där promenaderna ju verkar vara bra för mig och min stressnivå. Hon vet ju säkert att jag brukar bli mindre stressad efter att vi promenerat ett tag. Det jag tidigare tyckt varit lite jobbigt, att hon absolut ska ut precis när jag försöker få klart någon jobbig uppgift som jag väldigt gärna vill bli klar med, kanske egentligen är hennes sätt att säga till mig att

 "Felicia, jag märker att du är lite stressad nu. Jag tror du skulle må bättre om vi fick ut och promenerade en stund till. Jag tycker du bara verkar bli stressad av det där du håller på med, så jag tycker att vi ska gå ut och leka istället! Då kommer du vara lite mer avslappnad sedan." 

Och då får ju jag (ja, kanske lite motvilligt ibland) säga

"Tack för att du tar hand om mig, och drar ut mig på promenad. Du hade helt rätt, jag behövde faktiskt det här." 

Kommande artiklar om hundar & stress:

Vill du läsa mer? Håll utkik efter dessa framtida inlägg! Följ @halsologiskt på instagram, så får du uppdateringar när det kommer ut ett nytt inlägg här på hemsidan. 

Här är en liten sneak peak:

upload.png