Hund & Hälsa: Första hjälpen

 
Första hjälpen för hund

Hälsologiskt handlar om att skapa en livsstil som är bra för hälsan. Detta gäller såklart även våra hundars hälsa!

Vet du vad du ska göra om din hund blir akut sjuk eller skadad? Det kan t.ex. handla om blödningar, ormbett, värmeslag eller förgiftning.

I denna text får du länkar till viktig information om första hjälpen för sjuk eller skadad hund.

Kunskap kan vara nyckeln till överlevnad

I dessa slags situationer skulle vi som hundägare såklart bli oroliga och stressade. Därför kan det vara bra att läsa på lite i förväg, så att vi har grundläggande kunskaper om hur vi bäst ska gå till väga för att hjälpa våra älskade hundar.

Genom att läsa på om detta ämne lär vi oss dessutom vilka situationer som kan vara farliga för hundar, och vad som är viktigt att tänka på förebyggande, så att vi helst av allt ska slippa hamna i en situation där hunden blir skadad. Detta är väldigt relevant till exempel när det gäller värmeslag under vår och sommar.

man-holds-dog-s-paw-with-love-red-hearts-white-background_72594-1080.jpg

Länkar: Första hjälpen för hund

Här nedan kommer några länkar till bra resurser kring ämnet.

Har du något annat tips som inte finns med här? Maila mig gärna så kan jag lägga till det i listan.

Lyssna på podd: första hjälpen för hund

Första hjälpen för sjuk eller skadad hund

I det senaste avsnittet från Hundpodden med Kicki och Fanny, får vi lyssna på råd från legitimerad veterinär Ylva Trygger (som btw väl har ett väldigt passande namn^^). Hon har skrivit en bok om första hjälpen för skadad eller sjuk hund. Länk till denna bok hittar du längre ned i inlägget.

Detta avsnitt ger en bra översiktlig introduktion till ämnet. Här nedan finns podavsnittet:

Kurs i första hjälpen för skadad/sjuk hund

Studiefrämjandet
I vissa städer finns kurser i första hjälpen för att lära sig om hur du bäst agerar för att hjälpa en skadad hund. I Stockholm finns det till exempel (i skrivande stund) en enkvällskurs via studiefrämjandet som handlar om akut hundsjukvård.

Jägarförbundet
Råkar du vara jägare finns ibland kurser via jägarförbundet om första hjälpen för människa och hund i det vilda. Typ första gången jag velat bli jägare, bara för att få gå den kursen, heheh.

Dra ihop ett gäng & skapa egen kurs

Finns det ingen kurs där du bor? Ett tips är att dra ihop ett gäng kompisar som också är intresserade och ta kontakt med en instruktör som kan ge en föreläsning eller kurs i ämnet.

I min stad fanns till exempel ingen färdig kurs om detta ämne. Men jag hittade en föreläsare som ska hålla i en endagskurs för mig och några andra personer jag pratat med. Jag hittade nämligen ett företag som har andra hundkurser, och på deras hemsida hittade jag information om att man kunde få mixa sin egen kurs, bara man var tillräckligt många som ville gå den. Nu håller jag på att boka in ett datum för denna kurs där jag, min sambo och alla våra släktingar (som ofta är hundvakt) får hänga med för att lära sig mer om första hjälpen för hund.

Hundens hälsa första hjälpen

Önska hos din lokala hundförening
Det finns många föreningar och organisationer runt om i landet som arbetar för hundars hälsa och välmående. Om du har en lokal hundförening kanske du kan maila dem och fråga om det går att anordna en kurs eller föreläsning i ämnet.

Läsa på själv: böcker & hemsidor

För alla som inte har möjlighet att gå en specifik kurs i detta ämne, så är det såklart väldigt bra även att bara läsa på om ämnet själv.

Ylva Trygger, som är legitimerad veterinär, har skrivit en bok om första hjälpen för skadade hundar. I den går hon igenom

  1. Den friska hunden (så att man vet vad som är normalt)

  2. Den akut sjuka hunden (första hjälpen)

  3. Vanliga mindre akuta skador & sjukdomar

Ylva Trygger håller ibland även föreläsningar i ämnet, genom sitt företag Canis Academy.

Länkar till vidare läsning

Härliga Hund (2019.02.16) - Första hjälpen för skadade hundar

Härliga Hund (2017.03.10) - Första hjälpen för vovven i skogen

Hjärtochlungräddning.se - Hur gör man HLR på en hund?

Agria Djurförsäkring - Första hjälpen för hund

Arken Zoo - Första hjälpen för hundar

Glanna.se - Ge hunden första hjälpen