Alltid trött? Diagnosen som ofta missas

 
Extrem trötthet - varför är jag så trött hela tiden?

Extrem trötthet

Om vi googlar på meningar som "alltid trött", "extrem trötthet" så hittar vi lätt listor på "de vanligaste anledningarna" eller "vanliga diagnoser" som orsakar trötthet. Men det finns en diagnos som inte finns med någonstans på dessa listor, en diagnos som faktiskt är rätt vanlig i vårt samhälle idag. Ingen av de följande topresultaten anger denna diagnos

Expressen: Trött hela tiden? 7 vanliga diagnoser
Må bra: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna
Baam: Är du alltid trött? Här är de 6 vanligaste orsakerna
Vardagspuls: Trött och orkeslös? Det kan bero på det här

Inte för att jag vill klanka ned på dessa tidningar och hemsidor, det är verkligen inte många som vet om detta, och jag har även träffat läkare och psykologer som inte vetat om det. Jag tycker dock att det är dags att uppdatera vår kunskap om trötthet nu. Vill du veta svaret? 

 

Snart.. Vi kör en gissninglek först. Här kommer några ledtrådar: 

  1. Man brukar säga att det finns ungefär 1-2 personer med denna diagnos i varje skolklass.

  2. Den extrema tröttheten påverkar inte alla som får denna diagnos. Däremot är det väldigt vanligt att de med denna diagnos har något slags sömnproblem. Vanligt är att de har svårt att somna på kvällen, eller att de sover oroligt på natten.

  3. Svaret kan till och med kännas lite avig och kontraintuitivt, eftersom denna diagnos inte alls brukar förknippas med trötthet, tvärt om faktiskt!

  4. När folk pratar om personer med denna diagnos brukar man faktiskt säga att de har alldeles för mycket energi!

Har du listat ut vad svaret är? 

Alltid trött - anledningen som missas
 

Rätt svar är ADHD (inklusive ADD). Förvånad? Mer om detta kan du läsa i artikeln ADHD och trötthet

Jag tycker det är olyckligt att ADHD inte finns listat som en möjlig anledning till extrem trötthet. Okej, men populärvetenskapliga tidningar om hälsa, vad vet dom egentligen? Så jag kollade på några listor på vanliga hemsidor som i varje fall utger sig för att ha koll på sjukvård: 

Doktorn.com Trötthet
Netdoktor: Trötthet - orsaker och behandling
Medibas: Trötthet och orkeslöshet
Internetmedicin: Trötthet

Det som är ännu mer oroande är när jag söker på 

1177 Vårdguiden

så finns ADHD (eller ADD) finns inte med någonstans på de första 60 resultaten, efter vilket jag slutade leta.

Problematiskt är också att väldigt mycket mer ovanliga sjukdomar, till exempel multipel skleros och kroniskt trötthetssyndrom alltid listas före ADHD. Hur olyckligt är det inte att en person med odiagnostiserad ADHD (/ADD) kan leta ihjäl sig efter information om orsaken till dens trötthet, utan att få veta att det kan bero på ADHD? Och att den däremot hittar väldigt mycket skrivet om kroniskt trötthetssyndrom, där det inte finns någon behandling mot tröttheten än? Därför är det otroligt viktigt att både läkare och allmänheten får upp ögonen för detta, så att fler kan få hjälp. För om din trötthet beror på ADHD, så finns det mediciner som kan hjälpa dig! 


Vill du ha mer liknande information? Följ gärna Hälsologiskt på Instagram så får du regelbundna uppdateringar och påminnelser om när det kommit ut ett nytt inlägg här på Hälsologiskt.se

Läs också:

Konstant trött

ADHD & trötthet

Extrem trötthet som inte går över, även fast du har sovit tillräckligt mycket, kan vara ett symptom på ADHD/ADD.

ADHD hos flickor & tjejer

ADHD hos flickor

Symptombilden för flickor kan se helt annorlunda ut än den för pojkar, som vi ofta är vana att höra mer om. Därför är det väldigt viktigt att sprida informationen om hur ADHD kan se ut hos flickor, så att fler kan få den hjälp de skulle må bra av.

ADHD ADD hos kvinnor

ADHD hos kvinnor

Det är inte alls ovanligt att kvinnor får sin ADHD-diagnos när de är vuxna. ADHD hos kvinnor kan se annorlunda ut från den bild många har. Här kan du läsa mer om hur ADHD ofta ser ut hos vuxna kvinnor.