Det handlar inte om lathet

 

Att inte orka med kan ofta komma med en känsla av dåligt samvete. Dåligt samvete över att det känns som att man bara lämnar över arbetsuppgifterna på andra, att man inte "gör sitt". Känsla av skam för att man inte klarar av eller orkar med att "vara vuxen" och göra allt det där som vi vet att vi måste göra eftersom "allt kan ju inte vara roligt hela tiden". Stressen över att inte orka göra alla de sär sakerna på att-göra-listan, saker som kanske till och med har stora tidskrav på sig, sånt som snart ska vara klart, eller kanske till och med borde varit klara för länge sedan. Känner du igen dig?

varför orkar jag inget?

Om du känner igen dig, och om du känner att detta på något sätt påverkat din självkänsla negativt, då vill jag verkligen att du ska läsa denna text. Det är viktigt att förstå att det inte är ens eget fel. 

Vi latar oss för lite

Den svenska psykologen Agneta Sandström anser att vi latar oss alldeles för lite. I en debattartikel skriver hon om dagens stressiga och ohållbara levnadsstil, och skriver

Våra hjärnor klarar inte detta liv. Vi sover för lite, latar oss för lite och struntar i att det går åt pipsvängen för att vi är konkurrensutsatta av grannen som verkar klara det här bättre.

- Agneta Sandström

Det handlar inte om lathet

Rätt ofta tänker jag till och med att lathet är ett skällsord som borde förbjudas. Det är ett så onödigt ord, som endast gör att folk mår dåligt. För det handlar inte om lathet. Ska vi kolla lite på definitionen av lathet?

Vad är egentligen lathet?

I svenska akademiens ordbok definieras ordet lathet som när någon

  • inte har lust att arbeta / uträtta ngt / utsätta sig för någon ansträngning / ids göra något (nyttigt)

  • som saknar arbetslust

  • är trög i sitt arbete

  • är lättjefull

Känner du kanske igen dessa från någon speciell symptombild? Yes, det finns ju faktiskt flera 

Detta är anledningen till varför vi borde sluta använda ordet lat. Personen har kanske (förmodligen) en anledning till varför den inte orkar med, oavsett om den vet det eller inte. Jag har aldrig träffat någon som inte skulle vilja ha mer ork, och som inte skulle vilja göra mer bara den hade energin.

Något depression, utmattningssyndrom och ADHD har gemensamt är att de är förknippade med brist på signalsubstansen dopamin, du vet den där belöningssubstansen i hjärnan som är så viktig för att motivera oss till att göra saker. Det handlar alltså inte om lathet, det handlar om hjärnkemi.

Brist på dopamin

brist på dopamin koncentrationssvårigheter

Dopaminet är en viktig signalsubstans som reglerar vakenhet, får oss att koncentrera oss och bidrar till att må bra. Dopamin motiverar oss också till handling. Utan denna belöningssubstans tycker hjärnan helt enkelt inte att det är värt besväret. När vi ser en chokladbit framför oss är det dopaminet som motiverar oss att äta upp den. Det finns faktiskt mediciner för både depression och ADHD vars funktion delvis är att öka nivåerna av dopamin i hjärnan.

Om dopaminet inte är balanserade så kan detta leda till att motivationen att göra saker uteblir. Då börjar hjärnan strunta i att utsöndra dopamin vid lika många tillfällen. Hjärnan hos en person som skulle kallas för lat får alltså inte samma belöning av att utföra en uppgift, som om det vore en hjärna som hade högre nivåer, och den ser alltså inte riktigt poängen med att göra "det där tråkiga", eftersom det inte utsöndrar dopamin. Det är alltså inte en fråga om "lathet", det handlar om hjärnkemi. 

Kan man inte tvinga sig själv dock?

Nja, ibland kanske. Men endast genom att utsätta oss själva för stress. Stress ökar ofta kortisolet som i sin tur sätter igång dopaminet. Detta är anledningen till att det är så mycket lättare att ta sig för att börja med en jobbig uppgift kvällen innan den verkligen måste vara klar. 

Långvarig farlig stress

Hos personer som har varit utsatta under långvarig stress, kan detta system dock sluta fungera som det ska pga att hjärnans dopaminreceptorer blir sämre på att ta upp dopaminet. Detta kan då leda till oförmåga att hantera situationen överhuvudtaget, pga till exempel depression eller något som kallas dissociation, ett slags psykisk försvarsmekanism som innebär att hjärnan mer eller mindre flyr från situationen. Funktioner som till exempel mental närvaro, medvetande, förmåga att ta in och sortera intryck, motorik kan då bli långsammare eller "frysa" helt. Lite som en överbelastad dator som hänger sig. Det blir alltså alldeles för mycket, vi blir överväldigade och vi förlorar för stunden vår förmåga att fungera normalt.

Även hos personer med ADHD kan detta system fungera annorlunda. Dopaminet frigörs då endast i och med saker som upplevs som väldigt intressanta, spännande eller meningsfulla, medan andra uppgifter såsom t.ex. hushållssysslor kanske inte alls drar igång dopaminsystemet.

Så nej, i dessa fall går det helt enkelt inte att bara rycka upp sig - hjärnan är faktiskt fysiskt oförmögen att "bara göra det". Igen - det handlar om hjärnkemi. 

Säkert att det inte bara handlar om självdisciplin? 

Helt säkert. Det är lätt att tänka att "allt skulle gå så mycket bättre, om jag bara skulle ha lite mer självdisciplin". Vi får lära oss det från att vi är små - är det något man måste ha för att lyckas i livet så är det självdisciplin. Dock är det inte så ofta vi får höra att för mycket självdisciplin faktiskt kan vara skadligt för oss.

Forskaren Emma Seppälä, från Stanforduniversitetet, menar att självdisciplin är en av våra största energitjuvar. I sin bok om att leva lyckligare beskriver hon hur den där självkontrollen, som vi har fått lära oss är så bra och eftersträvansvärd egenskap, egentligen inte är så bra för vår hälsa och välmående. Det visar sig att vi genom att utöva självdisciplin använder väldigt mycket av vårt energilager och därför lätt gör att vi känner oss utmattade. 

sleeping-1353562_1280.jpg

För mycket självdisciplin beror ofta på prestationsångest

Enligt amerikanska psykologen Jack Block är en måttlig mängd självdisciplin bra för oss medan alldeles för mycket ofta kommer med ångestproblematik. Han menar att den inre känslan som driver stark självdisciplin ofta är ett behov, inte en vilja, för att hålla presentationsångest borta. Istället för att acceptera att vi inte orkar med allt är det då lätt att vi fortsätter kämpa när vi egentligen behöver vila.

En person med utmattningssyndrom och/eller depression kanske ibland kan tvinga sig själv att utföra uppgiften, men det sker på bekostad av den redan väldigt låga energinivån. Det är alltså skadligt för personen. Har det väl gått för långt kan det vara så att personen faktiskt inte alls har någon ork för att göra det över huvud taget.

Var snäll mot dig själv

Så nästa gång du önskar att du hade mer självdisciplin - kom ihåg att mer självdisciplin inte alltid är bättre. Var snäll mot dig själv ❤ 

Om du känner igen dig, och om du känner att dessa attityder om lathet på något sätt påverkat din självkänsla negativt, så snälla ta med dig detta budskap - det är inte ditt fel. Det handlar inte om lathet. Det handlar om hjärnkemi.Källor

Emma Seppälä, 2017 - Lev Lyckligare

Agneta Sandström, 2015 Vi latar oss för lite 

Svenska Akademiens ordbok - Definition av ordet lathet