ADHD-symptom hos vuxna

 

Många frågar mig om hur ADHD/ADD kan se ut hos vuxna, så jag tänkte jag skulle starta en liten serie om just detta här på Hälsologiskt.

I detta inlägg hittar du länkarna till alla artiklar i serien. Denna lista kommer uppdateras eftersom, i och med att jag skriver nya inlägg i denna serie.

ADHD-symptom hos vuxna

ADHD/ADD-symtom hos vuxna

Det finns mycket att skriva om, både symptom om stora problem i vardagen samt små roliga egenheter som ofta kan ses hos personer med ADHD/ADD. Här kommer några av dem.

ADHD & exekutiva svårigheter
Ibland kan man höra läkare, och andra kunniga, prata om att personer med ADHD har problem med det “exekutiva systemet” eller de “exekutiva funktionerna”. Ofta kanske de glömmer bort att detta krångliga ord inte är lika självklart för oss “vanliga människor”. I denna artikel får du en enkel förklaring till vad det innebär. Sammanfattat kan man säga att det innebär svårigheter med att

  1. organisera, planera och påbörja aktiviteter

  2. styra fokus (lättdistraherad eller hyperfokus)

  3. reglera ork och energi

  4. reglera sina känslor

  5. arbetsminne

  6. reglera beteende (impulsivitet eller övertänkande)


Viktig disclaimer: det kan såklart skilja sig väldigt mycket mellan olika personer med ADHD/ADD, så det som är sant för en person behöver inte gälla för en annan, och dessutom behöver man ha flera symptom för att faktiskt få en diagnos. Alltså, bara för att man känner igen sig i något eller några symptom så är det inte nödvändigtvis så att man skulle få en diagnos. Men om man känner igen sig i flera symptom, samt känner att dessa saker påverkar en negativt i vardagen, och skapar problem t.ex. hemma, i relationer eller på jobb/skola/annan sysselsättning, så kan det ju vara värt att fundera på om man vill göra en utredning.


Vi kommer djupdyka ned i dessa ämnen mer i senare inlägg så håll ögonen öppna! Detta kan du t.ex. göra genom att följa halsologiskt på instagram.