ADHD: Vad är “exekutiva funktioner”?

 

Vad är “exekutiva funktioner”?

Ibland kan man höra läkare, och andra kunniga, prata om att personer med ADHD har problem med det “exekutiva systemet” eller de “exekutiva funktionerna”. Ofta kanske de glömmer bort att detta krångliga ord inte är lika självklart för oss “vanliga människor”. Här får du en enkel förklaring till vad det innebär.

Tänk dig hjärnan som en orkester

ADHD-orkestern.png

Man kan säga att hjärnans exekutiva system är det som är chef, eller ledare, över alla andra funktioner i hjärnan. Thomas E. Brown, en av de främsta ADHD-forskarna, beskriver det såhär:

Tänk dig att hjärnan är en orkester. I denna har vi massvis med duktiga och kompetenta människor som var och en kan spela de vackraste melodierna. Personen som har i uppgift att leda orkestern, dirigenten, är däremot inte speciellt bra på sitt jobb. När dessa duktiga musiker då ska spela en symfoni tillsammans, så lyckas dirigenten helt enkelt inte så bra med att få alla att köra igång vid rätt tillfällen. Den kanske råkar säga till fiolisterna att börja alldeles för tidigt, pianisten att börja alldeles för sent och personen som spelar saxofon att spela i fel tonart. Då spelar det ju ingen roll hur fint var och en av musikerna kan spela för sig, för när de inte är samordnade så blir det helt enkelt kaos, och då låter det inte all så fint som det skulle kunna göra, bara vi hade en bättre dirigent.

Precis på detta sätt fungerar ADHD-hjärnan. Den består av fina delar, som alla står för funktioner som fungerar fint i sig själva. Men ADHD-hjärnan har en dirigent som ibland inte alls har koll på vad den håller på med! Den kanske helt missar att säga till minnet att börja “spela” när du faktiskt behöver den där viktiga informationen, och istället gör den det precis när du lägger huvudet på kudden, eller vid något annat tillfälle där det helt enkelt är för sent för dig att använda informationen. Eller så kanske den säger åt dina känslor att spela på alldeles för hög volym, så att de helt dränker ljudet från allt annat i din hjärna, såsom t.ex. rationella tankar.

Ibland däremot, så är det något som händer med ADHD-hjärnans dirigent. Från att ha varit den sämsta diregenten som funnits, så blir den helt plötsligt en stjärna! Vad är det som händer? Alla spelar exakt i takt och allt låter som den vackraste symfonin som någonsin spelats. Hur gick detta till? Jo, det är nämligen så att ADHD-dirigenten plötsligt fick en stor mängd av signalsubstansen dopamin! För ADHD-dirigenten är beroende av dopamin, och när den har för lite dopamin så blir allt kaos, men när den har tillräckligt mycket dopamin, ja då jäklar är dirigenten i sitt esse! Då kan dirigenten och dess orkester helt plötsligt ta sig an hela världens melodier och symfonier, då kan de kanske till och med utklassa alla andra orkestrar, till och med de som har dirigenter som alltid är bra på sitt jobb!


Så vilka funktioner ingår då i detta system?

Nu när vi gått igenom hur det exekutiva systemet är ungefär som en chef eller dirigent för hjärnans olika funktioner, så kanske du vad det egentligen betyder i praktiken att ha ett exekutivt system som inte riktigt har koll på läget. Vi kan säga att problemen kan delas in fem delar.


  1. Svårt att organisera, planera & påbörja aktiviteter

Varför är personer med ADHD så stökiga?

Personer med ADHD tycker ofta det är jobbigt med organisering. Ofta kan det vara svårt att lyckas hålla hemmet i ordning, och stökighet är väldigt vanligt hos personer med ADHD. Detta är inte alls konstigt. Eftersom det pågår så mycket i hjärnan hos en person med ADHD, och att ADHD-hjärnan har svårt att sortera alla tankar, känslor och intryck, så blir det såklart även svårt att sortera allt runt omkring en.

Vill du vet mer om detta? Kolla in ADHD: organisering & planering


2. Svårigheter med att styra fokus

En av de största missförstånden folk har om ADHD är att personer med ADHD alltid har svårt att fokusera. Det kanske lätt ser ut så från utsidan, men ADHD innebär faktiskt inte en brist på fokus, utan en svårighet att styra sitt fokus.

Svårigheter med att styra sitt fokus kan se ut på olika sätt beroende på situationen. I vissa situationer innebär detta svårigheter med att skapa eller hålla kvar fokus på en specifik aktivitet eller uppgift, speciellt om den är svår eller tråkig. I andra situationer innebär detta svårigheter med att avsluta fokus eller att byta till något annat, speciellt om det är något personen upplever som mycket intressant.


3. Svårigheter att reglera ork och energi

ADHD och kronisk trötthet

Kanske gör du en grej med så mycket energi att du sedan inte orkar något alls resten av dagen. Kanske orkar du ofta börja med en aktivitet men sällan slutföra dem. Vissa dagar kanske du klarar av allt i världen medan andra dagar knappt orkar upp ur soffan. 

Vill du vet mer om detta? Kolla in ADHD och extrem trötthet


4. Svårigheter att reglera sina känslor

arg eller ledsen med ADHD

Kanske blir du väldigt lätt arg, och får svårt att kontrollera det du gör eller säger. Kanske har du väldigt lätt att bli sårad och ledsen, så att du känner dig överväldigad av det.

Kanske pendlar du mellan olika känslor väldigt snabbt och ibland flera gånger per dag.


5. Svårigheter med arbetsminne

Personer med ADHD har ofta svårigheter med arbetsminne, samt svårt att komma ihåg viktig information när man faktiskt behöver den. Däremot poppar det gärna upp i hjärnan när du inte behöver det.


6. Svårigheter att reglera sina egna handlingar.

Kanske tenderar du att göra eller säga saker du sedan ångrar, eller kanske har du motsatta problemet - att du knappt vågar göra eller säga något alls och tenderar att övertänka saker.


Sammanfattning

I detta inlägg har vi alltså gått igenom vad problem med det “exekutiva systemet” betyder och vilka svårigheter det innebär i praktiken. Vi kommer djupdyka ned i dessa mer i senare inlägg så håll ögonen öppna! Detta kan du t.ex. göra genom att följa halsologiskt på instagram.

Referenser:

Thomas E. Brown, 2013 - Smart but Stuck: Emotions in Teens and Adults With ADHD