ADHD: organisering & planering

 

Svårt att organisera, planera & påbörja aktiviteter?

Har du ADHD och stökigt? Du är inte ensam!

ADHD varför är jag så stökig?

Personer med ADHD tycker ofta det är jobbigt med organisering. Ofta kan det vara svårt att lyckas hålla hemmet i ordning, och stökighet är väldigt vanligt hos personer med ADHD. Detta är inte alls konstigt. Eftersom det pågår så mycket i hjärnan hos en person med ADHD, och att ADHD-hjärnan har svårt att sortera alla tankar, känslor och intryck, så blir det såklart även svårt att sortera allt runt omkring en.

Byter gärna samtalsämne / vill inte följa den röda tråden

ADHD och att byta samtalsämne.jpg

Personer med ADHD kan också ha svårt att organisera sina tankar och samtalsämnen, eller rättare sagt enligt de riktlinjer som alla andra tycker man ska följa. Personer med ADHD kan lätt sväva iväg och börja prata om något som den själv tycker är väldigt relevant men som andra inte förstår varför det har med det nuvarande samtalsämnet att göra. Detta är inte så konstigt, eftersom personer med ADHD brukar vara väldigt duktiga på associationer, samtidigt som tankarna ofta kan gå mycket fortare! När en person med ADHD tycker att det är självklart vilka tankesteg den tog för att komma till det nya samtalsämnet och även att det är självklart varför det är relevant, kan andra alltså uppleva det som att personen med ADHD helt plötsligt bara bytte samtalsämne till något de själva inte tycker är relevant överhuvudtaget.

En annan vanligt grej som jag vet att jag själv gör, och som jag upplever att andra med ADHD ofta gör, är att de gärna hoppar hit och dit mellan olika samtalsämen. När jag pratar med andra som verkar vara lite likadana, så är det inga problem att hålla flera konversationer igång parallellt. Helt plötsligt kommer jag på en ny sak att säga om något vi pratade om för en timme sedan, och om jag pratar med någon som tänker på liknande sätt som mig själv så har jag märkt att de personerna direkt förstår att jag gjorde det samtalshoppet tillbaka till tidigare samtalsämnet. Inga problem, de hänger på, och sedan kanske vi lika snabbt hoppar tillbaka till det förra, eller kanske till ett tredje samtalsämne vi “har igång”. Lite så här:

Röda tråden ADHD-hjärna.png

Däremot, så har jag också märkt, att det inte är alla som tycker att ens snabba vändningar och hopp i samtalen är lika lätta att hänga med i. För en neurotypisk person kan det såklart se väldigt virrigt ut, att personen den pratar med helt plötsligt säger något som inte alls fungerar ihop med det nuvarande samtalsämnet - “vad fan menar hon nu?” tänker de säkert då. Efter att ha analyserat dessa situationer, har jag lärt mig att jag måste lära mig att lägga in frasen “På tal om det vi pratade om tidigare…” för att inte riskera att förvirra den neurotypiska personen jag pratar med. Då kanske samtalet ser ut lite mer så här:

neurotypisk kompis samtal.png

Planering

Att planera med ADHD.jpg

Eftersom det är svårt att organisera både tid och vilken del av en uppgift som är bäst att börja med, så blir det ju naturligt så att även planering blir kämpigt för personer med ADHD.

Vissa med ADHD blir väldigt överväldigade av planering och organisation, och tycker det är det värsta som finns. Andra tycker kanske till och med om att planera och schemalägga, men har sedan väldigt svårt att genomföra det planerade.

Prokrastinering / orkar inte börja

Det är väldigt vanligt att personer med ADHD har svårt att påbörja uppgifter. Ibland handlar det om att man inte vet hur arbetet ska läggas upp, vilket gör en överväldigad och så låser det sig, och det lättaste alternativet är helt enkelt att välja att inte göra uppgiften, i varje fall inte “just nu”.

Ibland är det som att man helt enkelt inte har tillräckligt mycket energi just då, så det spelar liksom ingen roll hur lätt uppgiften är - den är tråkig och eftersom den är tråkig så vägrar ens hjärna frigöra tillräckligt med dopamin för att motivera en till att faktiskt göra uppgiften. Vill du veta mer om detta? Kolla in Det handlar inte om lathet.

Glömska / kommer ihåg saker vid fel tillfällen

Personer med ADHD har dessutom ofta ett väldigt otillförlitligt minne när det gäller sådana viktiga saker som ska göras. En klassiker är att man inte har något minne överhuvudtaget av det viktiga jobbtelefonsamtalet medan man är på jobbet, men man kommer på det precis när man kommit hem “attans, nu glömde jag ju det där igen!”

När man sedan kommer på jobbet dagen därpå har man igen inget minne alls av att man skulle ringa det där samtalet, men däremot kommer man kanske på allt det där som man borde göra hemma, och som bara kan göras när man är hemma. Personer med ADHD brukar alltså kunna ha problem med att alltid komma på saker vid fel tillfällen.


Vill du ha mer liknande information? Följ gärna Hälsologiskt på Instagram så får du regelbundna uppdateringar och påminnelser om när det kommit ut ett nytt inlägg här på Hälsologiskt.se

Referenser:

Taking Control: The ADHD Podcast