ADHD: tidsblindhet

 

Detta är ett inlägg i serien ADHD-symptom hos vuxna.

Tidsblindhet vid ADHD/ADD

Personer med ADHD upplever ofta tiden annorlunda än andra. När det egentligen gått en timme kan det kännas som det gått tio minuter. När det egentligen gått två-tre veckor kan det kännas som att det bara gått några dagar. Detta kallas för "tidsblindhet", eller "time blindness". 

Att hålla tiden när man har ADHD/ADD

Tiden går fort när det är roligt

Att tiden går fort när det är roligt, och långsamt när det är tråkigt, är nog någonting alla kan relatera till. Personer med ADHD kan sägas ha en lite mer extrem variant av denna känsla, nästan hela tiden.

Detta beror på att ADHD-hjärnan till största delen är driven av vad som är intressant eller ointressant istället för viktigt och oviktigt.

Tidsoptimist & kroniskt sen

Detta gör det svårt för personer med ADHD att hålla tiden. Ofta är man dessutom tidsoptimist, vilket gör att det blir ännu svårare. Personer med ADHD är därför ofta kroniskt sena. 

Detta blir också ett problem när man trodde att det fanns jättemycket tid kvar, för att t.ex. slutföra en viss uppgift. Som att skriva en hemuppgift eller ringa ett viktigt samtal.

Komma ihåg födelsedagar

Ännu ett problemområde blir att lyckas komma ihåg födelsedagar, årsdagar och andra saker som är viktiga i relation till andra människor i ens liv. Om andra personer inte förstår att tidsblindheten är en del av ADHD:n kan det lätt uppfattas som att personen ifråga helt enkelt inte bryr sig tillräckligt för att komma ihåg det där viktiga. "Om du verkligen brydde dig så skulle du komma ihåg" kanske de resonerar. Detta är dock inte alls sant när det gäller personer med ADHD. Personen med ADHD kan bry sig väldigt mycket, och tycka att det är otroligt viktigt, men ändå lyckas glömma bort. 

Detta beror både på att personer med ADHD ofta har problem med arbetsminne, men också pga tidsblindheten. Man kanske kommer ihåg exakt vilket datum en kär vän fyller år, men fattar inte att det är det datumet är just idag, utan tänker förmodligen att det är minst (minst!) en vecka kvar.

Annorlunda tidsuppfattning

ADHD & tidsoptimist = kroniskt sen

Tiden kan alltså kännas som ett rätt flummigt och svårförståerligt begrepp som andra verkar kunna använda bra för att orientera sig själva och sina liv, men som man själv aldrig riktigt fått någon bra känsla för. Alltså man vet ju såklart vad tid är för något, och hur man ska läsa en klocka för att veta vilken tid det är. Men tiden går alltid snabbare eller långsammare än det känns, vilket kan leda till rätt mycket problem.

Om man inte har en klocka mitt framför sig (ibland hjälper inte ens det) är det dock väldigt svårt att ha en känsla för hur lång tid som gått.

Hitta sina Egna strategier

Därför är det viktigt att hitta sina egna strategier och system för att komma ihåg sånt som andra kanske lyckas hålla i huvudet. Alarm och påminnelser på mobilen, kalender och armbandsur kan vara bra hjälpmedel för att underlätta för dig med ADHD.

Känner du igen dig? Vilka strategier och knep använder du för att ha bättre koll på tiden? Dela gärna med dig i kommentarsfältet på instagram.