GAD generaliserat ångestsyndrom

Om GAD, symptom och behandlingar

Generaliserat ångestsyndrom (GAD) är ett tillstånd av ständig oro och ångest. Här kan du läsa mer om vad det är, vilka symptomen kan vara och vilka behandlingar och hjälpmedel som finns.

 
 

Vad är det?

Generaliserat ångestsyndrom (också kallat GAD efter den engelska förkortningen) är en diagnos på ett ångesttillstånd som innebär så pass mycket ångest att det påverkar ditt välmående negativt, och/eller begränsar ditt liv och din vardag. Ångesten finns då ofta där varje dag. 

GAD är inget man föds med, utan är ett tillstånd som vem som helst kan få. Det kan komma och gå under ens livstid.

GAD kan behandlas med kognitiv beteendeterapi och/eller läkemedel samt förebyggas med träning och mindfulness. 


 
 

Vanliga symptom vid gad

 

Ständig inre känsla av oro, osäkerhet eller rastlöshet

girl-2786277_1280.jpg

GAD innebär ofta en ständig oro. Även om man inte är under tidspress för stunden så kan man känna som om man vore det. Det kan även kännas som att något är väldigt fel utan att du vet varför, eller som att du har glömt något viktigt. Rastlösheten kan kännas som att du inte riktigt får plats i dig själv, eller som att det "kryper på insidan". 

Katastroftankar

Katastroftankar är tankar om att något hemskt ska hända. De är tankarna som säger att allt kommer att gå åt helvete, att ingenting kommer att lösa sig och att saker aldrig kommer bli bra igen. Det kan handla om allt från tankar om att någon kommer bli arg på dig av någon anledning, till att någon du älskar kanske blivit överkörd på vägen till dig, eftersom hon är 10 minuter sen. 

En person med GAD kan ha väldigt många sådana katastroftankar, och i dessa fall kan de även börja påverka hur personen lever sitt liv. Personen vågar då kanske inte göra saker som den normalt inte skulle ha några problem med, eller anstränger sig väldigt mycket för att undvika att något dåligt ska ske. 

model-2350563_1280.jpg

Känsla att vilja fly eller gömma sig

Eftersom kroppen är så orolig och stressad hela tiden, kan det uppstå en känsla av att vilja fly eller springa och gömma sig. 

Pessimism och/eller en känsla av hopplöshet 

Eftersom allt känns så jobbigt hela tiden, är det lätt att bli pessimistisk. Det kan också finnas en känsla av hopplöshet, om man inte ver hur man ska kunna ta sig ur detta tillstånd, och kanske till och med en rädsla för att alltid behöva stå ut med detta (det behöver du verkligen inte, det går att bli frisk från GAD). Det kan också kännas som att man inte har kontroll över sig själv eller sitt liv.

sad-2182545_1280.jpg

Överanalyserande / ältande

Att spendera mycket tid på att analysera eller älta vissa händelser, minnen och saker folk har sagt, kan vara ett tecken på GAD. Även ett behov att gå igenom problem i huvudet om och om igen, även fast man inte kommer närmare en lösning. Detta kallas för att ruminera, och kan beskrivas som en ångestspiral. Detta är vanligt hos personer som mår dåligt psykiskt. 

Ont i  magen eller orolig mage

Att ofta ha problem med ont i magen eller orolig mage, och att detta inte kan förklaras av något annat, kan vara ett symptom på GAD. 

Hjärtklappning 

Att hjärtat slår fort och hårt, även fast du inte motionerar eller tränar. 

Huvudvärk, ömmande käkar och/eller muskler 

Eftersom du går runt och spänner dig, så får du lätt spänningsvärk i huvudet och muskler,

Sömnsvårigheter 

Antingen att du har svårt att somna, sover väldigt oroligt eller att du har svårt att vakna på morgonen. 


Symptomen kan likna symptomen vid kronisk stess, vilket också är en vanlig orsak till varför man kan utveckla GAD. Det finns även andra möjliga orsaker till GAD, t.ex. odiagnostiserad ADHD

Känner du igen dig? 

Om du känner igen dig i symptomen, och upplever att detta skapar problem i din vardag eller påverkar ditt mående negativt, så kan det vara värt att söka hjälp. 


Om hjälp, behandling och Lindring

psychology-2647941_640.jpg

Att söka hjälp för ångest

Hur söker man hjälp för ångest? Här hittar du tips och råd för hur du kan göra för att få hjälp. För du är värd hjälp!

antidepressiva och ångestdämpande

Antidepressiva & ångestdämpande mediciner

Här hittar du resurser och länkar för dig som vill veta mer om antidepressiva mediciner, och som kanske funderar på att själv påbörja en sådan behandling.

Lindra ångest.jpg

Vad kan jag göra själv?

Här hittar du icke-medicinska metoder att använda vid lättare ångest. Dessa kan även användas som ett komplement till behandling med antidepressiva och ångestdämpande mediciner.


Källor

  1. 1177 Stockholms län, 2016 - Generaliserat ångestsyndrom

  2. Läkartidningen, 2011 Generaliserad ångest kan behandlas effektivt

  3. Hälsologiskt, 20173 tips på hur du kan undvika ångestspiralen


Mer om ångest

Influencers om ångest

Ibland kan det vara skönt att veta att man inte är ensam om att ha ångest. Därför får du här tips på människor som öppet pratar om sin ångest, bland annat på youtube och instagram