Böcker om ADHD / ADD

Böcker om ADHD (inklusive ADD)

 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

En liten hälsning

Hej! Länkarna här är så kallade affiliate links, vilket innebär att om du handlar något efter att ha klickat på dem får jag betalt av Bokus för att ha gjort reklam för dem. På detta sätt bidrar du då till att jag kan fortsätta hålla igång Hälsologiskt. Dessa pengar går t.ex. till att betala avgifter för hemsidan och domännamn. I så fall vill jag såklart säga tack så otroligt mycket för hjälpen och hoppas att du tycker om boken!

Kram, Felicia


bra bok om ADHD hos flickor och tjejer

Flickor med ADHD - Hur de känner och varför de gör som de gör

En otroligt bra bok som jag vill rekommendera till alla som identifierar sig som ADHD/ADD-kvinna eller misstänker att man har det. Även nyttig läsning för alla som lever nära en kvinna med ADHD/ADD, om du t.ex. har en dotter/fru/sambo/syster/mamma med ADHD. Denna bok kommer definitivt hjälpa dig förstå henne bättre. Denna bok går igenom hur de olika sätten ADHD kan uttrycka sig hos just flickor och tjejer, vilket kan vara annorlunda än från hur det ser ut hos pojkar och killar med ADHD. Denna andra upplaga kom ut åt 2015. Boken är skriven av de kvinnliga forskarna Kathleen G Nadeau, Ellen B Littman & Patricia O Quinn från USA. 


Bra böcker om ADHD

Fördel ADHD: var på skalan ligger du?

Denna bok är skriven av favoriten Anders Hansen, som är en svensk överläkare i psykiatri. I denna vill Hansen framhäva de positiva drag och egenskaper som också kommer med ADHD, samt förtydliga att ADHD bör ses som en skala. Han menar att vi alla har mer eller mindre ADHD-drag, och att det är när dessa drag blir tilltäckligt många och orsakar för stora prolem som det är relevant att få diagnosen ADHD. 


Driven to Distraction: Recognizing and Coping with Attention Deficit Disorder (finns bara på ENGELSKA)

Bäst-säljaren om ADHD från barndomen till vuxen ålder, skriven av Edward M Hallowell, psykiatriker och ADHD-specialist, och John J Ratey, professor i psykiatri vid Harvard Univeristet. Boken finns tyvärr inte på svenska men om du är bekväm med att läsa böcker på engelska så kan jag verkligen rekommendera denna. Själv fick jag otroligt många aha-upplevelser om mig själv när jag läste denna bok, och den var en stor del i min process att förstå att jag själv nog faktiskt hade ADHD.


Delivered from Distraction: Getting the Most Out of Life with Attention Deficit Disorder (FINNS bara på engelska)

I denna uppföljare till klassikern Driven to Distraction ovan, fortsätter Edward M Hallowell och John J Ratey att berätta om ADHD - denna gång med fokus på hur du kan göra för att leva ett så bra liv som möjligt med ADHD. Här får du läsa exempel om olika former av ADHD och om tips och anpassningar du kan använda dig av för att underlätta och förbättra livet med ADHD.


Böcker om ADHD/ADD för barn & vuxna - Alla hundar har ADHD

Alla hundar har ADHD

Denna bok är skapad av Kathy Hoopmann, som även skrivit böckerna Alla katter har Asperger och All birds have anxiety. Full av bilder och korta, lättlästa texter som berättar om vad ADHD är. Perfekt för dig som vill förklara om ADHD för ett barn, men även för dig som vill ha en söt bok om ADHD, kanske liggandes på vardagsrumsbordet eller väntrummet, som folk kan plocka upp och läsa.


Böcker om ADHD/ADD - perfekt för tonåring med ADHD

Min superkraft! så har jag lärt mig älska min struliga adhd

Denna bok skriven 2017 av sångaren och infuencern Viktor Frisk är perfekt för tonåringar med ADHD. Här berättar han om sina svårigheter och känslor både före och efter han fick sin diagnos, samt hur han till slut lärt sig att diagnosen faktiskt kan vara något positivt, om man lär sig hantera den och anpassa livet så det passar en själv. Då kan det till och med bli ens superkraft!


Böcker om ADHD/ADD - tonåringar och vuxna med ADHD

Haja ADHD : om nuets förbannelse, hjärnans skärmsläckare och vikten av dagdrömmeri

Denna bok är skriven av den svenska barn- och vuxenpsykiatriern Björn Roslund som länge arbetat med personer med ADHD. Här ger han enkla förklaringar på avancerad kunskap om ADHD, dess symptom och problem samtidigt som vilka positiva sidor som ADHD kan innebära.


Böcker om ADHD hos barn - för föräldrar

ADHD-guiden för föräldrar

Denna bok är skriven av den amerikanske ADHD-experten Russell A Barkley och den svenska versionen är anpassad av Agneta Hellström, före detta chef för ADHD-center i Stockholms läns landsting, för att passa svenska förhållanden. Här får föräldrar tips om allt möjligt såsom utredning, diagnos, medicinering samt om möjliga anpassningar i skola och hemma i vardagen.


Har du tips på övriga böcker som skulle passa här? Då är det bara att skicka ett mail till halsologiskt@gmail.com eller fylla i detta formulär.