ADHD hos tonåringar tjejer

ADHD hos tonåriga tjejer

Tonåren kan vara en jobbig tid oavsett, och ADHD gör det inte lättare! De hormonförändringar flickor går igenom i puberteten samt under varje månad kan påverka och förändra hennes symptom.

 

I tonåren ökar kraven på flickor på flera olika områden. Samtidigt genomgår kroppen mycket förändringar i och med att hormonerna ändras. Att dessutom leva med ADHD, eller kanske till och med odiagnostiserad ADHD, kan göra denna tid ännu mer turbulent. 

Ökade krav i skolan

I skolan ökar kraven på att kunna planera och genomföra uppgifter och att studera inför prov. Pressen ökar även i och med betyg, som hon vet kan ha stor betydelse för vilken utbildning hon kan komma in på. Att planera och genomföra uppgifter kan vara extra svårt för en person med ADHD. En uppgift som är svår, jobbig, eller kanske bara består av flera olika mindre uppgifter kan kännas som ett berg, och många med ADHD beskriver det som att de helt plötsligt inte har någon aning om vad de ska göra, eller var de ska börja, och att det slutar med att de blir så överväldigade att de inte får något alls gjort. För att underlätta detta kan ett tips vara att få hjälp att lära sig hur man kan lägga upp och planera sitt arbete. Det kanske kan underlätta arbetet om man först skriver en liten lista på de olika delsteg man ska ta under arbetet, och i vilken ordning de ska göras. Detta gör det lättare att känna att man har kontroll över situationen, och minskar risken för att bli överväldigad.

hjälpmedel tips ADHD

Många personer med ADHD (/ADD) glömmer dessutom ofta bort saker, oavsett hur viktiga de är. Det behöver inte alls vara medvetet som personer med ADHD låter bli att studera, de kan faktiskt helt ha glömt bort det. Ja, även fast de blev påminda om det imorse, eller bara för en timme sidan. Tonåringar med ADHD kan därför må bra av att få hjälp med att komma på olika system för att komma ihåg att göra viktiga saker. Det kanske kan handla om att arbeta upp en vana av att lägga in påminnelser på mobilen, börja använda en kalender, eller att skriva att-göra-listor.

Ökade förväntningar hemma

Föräldrars ökade förväntningar på att deras tonåring ska klara av fler saker själv, hjälpa till mer hemma, komma hem i tid på kvällen, tvätta sina egna kläder, planera sina egna studier och själva förbereda sig inför prov. Igen, tonåringar kan behöva hjälp att lära sig strukturera upp alla uppgifter och saker de förväntas göra. För personer med ADHD kan det vara väldigt hjälpfullt att komma på olika system för att veta och komma ihåg de olika sakerna. T.ex. kan det vara bra att öva på att använda en kalender, eller skriva upp allt i mobilens kalender, så att man kommer ihåg det man ska göra. Där går det ju dessutom att lägga in notiser som påminner om när det är dags att göra en viss grej. Om man får hjälp av en vuxen att utforma system, är det väldigt viktigt är att man som tonåring själv är med och utformar systemet så att det passar en själv. Bara för att det passar för ens förälder så behöver det inte fungera för en själv. Och för att ett system ska hålla i längden så behöver det kännas rätt. Om det däremot visar sig att ett system inte riktigt fungerar, så är det ju bara att testa att ändra det lite, eller att byta helt. Att hitta de strategier som fungerar för sig själv kan ju ta ett tag, men när de väl fungerar så kommer de vara otroligt hjälpfulla.

Kalender system tips hjälp ADHD

Att hitta sin egen identitet & Tillhörighet

Tonåren kan ibland kännas som en kamp för att vara som sina kompisar, attt hitta sin tillhörighet, och då kanske man inte vill sticka ut för mycket. Detta kan också göra att en ADHD-diagnos kan kännas rätt läskig, pga rädslan att det skulle betyda att det är något konstigt med en. Då är det viktigt att synliggöra alla de positiva sidor som personer med ADHD ofta har. Det är viktigt att poängtera att en ADHD-diagnos inte betyder att det är något fel på en, bara att man fungerar lite annorlunda från majoriteten. Kanske kan det hjälpa att hitta andra personer som har samma diagnos, så att man får känna sig mindre ensam. Det kan också hjälpa att veta att många av världens många framgångsrika konstnärer, musiker, politiker, forskare och entreprenörer också har eller hade ADHD. 

Vänner och umgängeskrets

För att slippa känna sig annorlunda kan man som tonåring kanske börja söka sig till grupper och personer som man uppfattar vara mer lika sig själv. Beroende på vilken grupp man hamnar i kan detta vara mer eller mindre populärt hos föräldrar. Det finns många subkulturer med positiv inverkan, som t.ex. kretsar kring ett visst intresse. Här nedan kommer ett gäng exempel på aktiviteter:

För de som gillar läventyrliga aktiviteter

 • Ridning / hästhoppning

 • Roller Derby

 • Repklättring

 • Slalom

 • Folkrace

 • Kampsport eller boxning, för att få utlopp för överskottsenergi & frustrationer

 • Teatergrupp, kanske perfekt för att få utlopp för starka känslouttryck

 • Något kreativt

För de som gillar lugnare aktiviteter

 • Körsång

 • Dans

 • Konståkning

 • Orientering

 • Yoga

 • Musik

 • Volontärarbete i kommunen?

 • Aktiviteter med djur (ridning, agility)

 • Något kreativt

Möjligheterna är oändliga! Det viktiga är att det är något som man själv faktiskt vill göra, som man trivs med. Personer med ADHD har intressebaserat fokus, vilket innebär att vi kan fokusera väldigt bra på saker vi själva tycker är intressanta och roliga. Ingenting är omöjligt för en person med ADHD som har hittat rätt aktivitet. Andra saker, som är tråkiga, jobbiga eller helt enkelt inte tillräckligt stimulerande, gör däremot att personer med ADHD får svårt att fokusera och genomföra saker. 

Samhällets förväntningar på hur "man ska vara"

Överallt syns samhällets bild av hur "man borde" vara, se ut och bete dig. Dessa bilder finns i reklamen vid busshållsplatsen, i den populära tv-serien, i andras förväntningar samt på sociala medier. 

Samhällets bild av "perfekt" hänger hela tiden över oss, och även om föräldrar tycker att de har gjort allt de kan för att motverka den så är det troligt att deras tonåring ändå har uppfattat dessa förväntningar på andra håll. När hela samhället verkar säga åt en hur man "ska" vara, så är det tyvärr inte alltid tillräckligt att föräldrar lyckats låta bli. Det är viktigt att förstå att tonåringar kan tro att föräldrarna och världen förväntar sig vissa saker, oavsett vad föräldrarna tycker att de har eller inte har förmedlat. 

Flickor förväntas vara ordningssamma, duktiga och följsamma, lättsamma. Dessa ideal kan vara extra svåra leva upp till för någon med ADHD. Att prata för mycket, ha mycket energi, vara stökig, eller att vara för färgglad i sin personlighet kan ses som besvärliga egenskaper hos flickor. Det bästa föräldrar kan göra för sin tonåring är att försöka göra det så klart som möjligt att hon duger och är älskad oavsett hur hon är, och att kanske ta en diskussion om hur samhällets normer och förväntningar faktiskt kan vara rätt orimliga.

VIkten av att få sin ADHD-diagnos

Varför det är viktigt att få sin ADHD-diagnos

KOMMER SNART. Att ha ADHD utan att veta om det kan vara riktigt jobbigt. Det kan t.ex. tära på självförtroendet och kan även orsaka problem med ångest och/eller depression. Att få en diagnos, och få veta varför hon känner som hon känner kan vara ett stor lättnad.

bråk och ilska hemma - dotter arg på mamma

ADHD och bråk i familjen?

Vänner med ADHD

ADHD och kompisrelationer

beauty-1132617_1280.jpg

Starka känslor & ADHD

koncentrationssvårigheter i skolarbetet

ADHD och koncentrationssvårigheter

kreativitet hos personer med ADHD

Kreativitet hos personer med ADHD

ökade risker och riskbeteenden med ADHD

Ökade riskbeteenden

hos personer med ADHD?